Avanos - Nevşehir - Kapadokya Haberleri

Pazartesi
21 May

Tuz, araçlara ve yollara zarar veriyor

Tuz-araclara-ve-yollara-zarar-veriyorVatandaşlar kar nedeni ile kapanan yollardan şikayet ederken birçok sürücü de kamyonlar üzerinden araçlarına serpilen tuzlardan şikayetçi oldu. Kış aylarında özellikle karayollarında görülen buzlanmayı önlemek için kamyon üzerinden insan gücü ve kürekle yollara serpilen tuzlar hedefi şaşırıp yollar yerine araçların üzerine serpilince araç sahipleri deliye döndü. Vatandaşlar yaşadıkları mağduriyeti " Belediyelerin yapmış olduğu tuzlama çalışmaları kamyon üzerindeki görevliler tarafından araçlarımızın üzerine dökülüyor. Kum ve çakıl karışımı araçlarımıza büyük maddi zarar veriyor" şeklinde dile getirdiler.

Araçlar, Yollar, Su Kuyuları ve Bitkiler Zarar Görüyor!
Gelen şikayetler sonrası açıklama yapan uzmanlar ise yapılan yanlış tuzlamanın büyük maddi kayıplara neden olacağının altını çizerek şunları söyledi:

"Kış aylarında özellikle karayollarında görülen buzlanma, karayolu trafiğinde aksamalar yanında ölümlü kazaların da nedeni olabilmektedir. Karayollarında buzlanmanın önlenmesi amacıyla yollara çeşitli malzemelerin atılması alınan önlemlerin başında gelmektedir. Buzlanma ile mücadelede tuz(NaCl) kullanımı en yaygın,kolay ve ucuz yöntemdir.
Tuz, maliyeti ve doğurduğu çevre problemleri dolayısıyla, mümkün olduğu kadar hesaplı ve doğru yerde kullanılmalıdır. Bu ise yolların hangi kısmının ne zaman, ne kadar donacağının belirlenmesine yönelik, termal haritalama gibi özel meteorolojik çalışma ve öngörü ile mümkündür. Termal (ısıl) haritalama ile yol/pist yüzeylerinin sıcaklık haritası elde edilerek donması şüpheli güzergahlar kolayca belirlenebilir ve öncelikle buralarda buzlanmayı önlemek amacıyla tuz kullanılır. Yollara çeşitli araçlarla kolaylıkla dökülebilen tuz, havanın çok soğuk olmaması durumunda buzu eriterek yolun donmasını geciktirebilir.
Tuz, korozyon nedeniyle yollara, köprülere ve araçlara zarar vererek bu yapıların kullanım ömürlerini kısaltır. Türkiye'de henüz kışın buzlanmayı önlenmek amacıyla yollara atılan tuzun çevreye verdiği zararı araştıran kapsamlı bir araştırma yapılmamıştır. Beton kaplamalı yollara zarar veren tuzlar(NaCl ve CaCl ) beton yüzeyinin soyulmasına neden olmaktadır. Yollara atılan tuz yollara yakın kuyuların sularını da etkiler ve sular zamanla tuzlanır.Tuzlu sular otomobiller tarafından bitkilere sıçratılırsa bitkiler bundan zarar görür. Tuzlu sular bitkilere yaprakları vasıtası ile de zarar verebilmektedir."

Son Güncelleme ( Cumartesi, 04 Şubat 2012 04:20 )  

Yorum ekle

ADRESLER

Akbank Avanos Şubesi – Nevşehir Avanos
TEL: 0 (384) 511-4141
Halk Bank Avanos Şubesi – Nevşehir Avanos
TEL: 0 (384) 511-4136

İş Bankası Avanos Şubesi – Nevşehir Avanos
TEL: 0 (384) 511-7051
Yapı ve Kredi Bankası Avanos Şubesi– Nevşehir Avanos
TEL: 0 (384) 511-5566
Ziraat Bankası Avanos Şubesi – Nevşehir Avanos
TEL: 0 (384) 511-3555

İçerik Görüntüleme Sayısı : 4939734

haberci_ol

SİTE TASARIMI

Avanos Uydu Görüntüleri

uydgoruntusu
amatorhaberciler